Hierbij nodigen we u vriendelijk uit op onze volgende activiteit :

Donderdag 28 maart 2019  om 20 u

Cultureel Centrum Mechelen
(Auditorium)

DEMOCRATIE = PARTICRATIE?

voordracht door

Emmanuel Gerard

Historicus en emeritus gewoon hoogleraar KU Leuven

Particratie behoort, als we de media moeten geloven, tot de pathologie van de Belgische politiek en alles wat misloopt in dit land, wordt op een of andere manier tot de particratie teruggebracht. Wat moeten we precies onder dat begrip verstaan?
Onder welke historische omstandigheden kwam het verschijnsel dat achter deze term schuilgaat, tot leven? Welke factoren werkten het in de hand en hoe drukte het zich uit in de vormgeving van de Belgische politiek?
Was de particratie altijd even sterk of kent ze een geschiedenis van ups en downs? Zijn er ook positieve aspecten aan verbonden? Vormt ons land een uitzondering in Europa?

Tal van vragen die we aan de hand van de Belgische politieke geschiedenis van de afgelopen honderd jaar proberen te beantwoorden en die uiteraard ook moeten uitmonden in een evaluatie van de particratie vandaag: is onze democratie gekaapt door de politieke partijen?

Emmanuel Gerard (Roeselare, 1952) is emeritus professor van de KU Leuven, gewezen decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen, erevoorzitter van KADOC Documentatie- en onderzoekscentrum Religie, Cultuur en Samenleving, en voorzitter van de Senaat KU Leuven.
Hij is historicus en publiceerde over het interbellum, de christendemocratie, de monarchie, het parlement, de moord op Julien Lahaut en de Congocrisis.
Zijn meest recente boeken handelen over de tussenoorlogse periode in België: “De schaduw van het interbellum. België van euforie tot crisis 1918-1939”, en samen met Mark Van den Wijngaert, “Boudewijn, koning met een missie”.. 

 

Namens het  bestuur,

Els Bouwen