Beste VAM-leden(*), hierbij nodigen we u vriendelijk uit op ons jaarlijks concert met nieuwjaarsreceptie :

Donderdag 31 januari 2019  om 20 u

Cultuurcentrum Mechelen
(auditorium)

Muziek langs de Donau

 

Trio Tooten

Orsolya Horváth (viool), Marc Tooten (altviool), Luc Tooten (cello)

 


Nergens ter wereld is rijkere muziek geschreven dan langs de oevers van de Donau. Tijdens een vaartocht op de rivier waan je je nu nog bij vlagen in de achttiende eeuw. De tocht voert ons langs Slot Esterházy waar Haydn bijna elke week een nieuw strijktrio componeerde en verder naar Wenen. Je voelt er de hartstocht en romantiek, maar ook de tragiek en hoe die zich feilloos met elkaar verstrengelen. In het leven van Schubert bijvoorbeeld, die er zijn meest briljante composities schreef maar al jong ten onder ging aan depressie en eenzaamheid. Die in Wenen nooit zijn idool Ludwig van Beethoven heeft kunnen ontmoeten, maar wel naast hem begraven ligt. Met zijn Vlaamse roots, zijn ongeëvenaarde jeugdige muzikale explosie en zijn vroegtijdige doofheid is Beethoven een vaste waarde.

Om te besluiten met von Dohnanyi, de componist die de muziek van Wenen en de volksmuziek van Hongarije wist te verenigen. Onderweg belanden we ongetwijfeld middenin een geanimeerde zigeunerbruiloft. 

Het Strijktrio Tooten bestaat uit de Mechelse broers Marc en Luc Tooten en de Hongaarse violiste  Orsolya Horváth. De internationale pers is vol lof over hun muzikaliteit en technische perfectie. In dit programma vormen de componisten die zich in Danubia vestigden, het gebied rond de Donau en de thuisbasis van de Habsburgers, hun inspiratiebron.


Er is geen speciale dresscode voor deze avond. Jullie ogen hoe dan ook feestelijk. 
 

Namens het  bestuur,

Els Bouwen


(*): alleen voor VAM-leden